Monday, December 20, 2010

JAUHI HUTANG BILA NAK KAHWIN!
Tadi bersembang dengan beberapa rakan, betapa mahalnya untuk mengadakan satu majlis perkahwinan pada zaman sekarang. Purata  'belanja hangus' buat kenduri sahaja perlu ada kira-kira RM20 000. Itu paling kurang. Jika lelaki, belum termasuk belanja duit hantaran yang diminta pihak perempuan dan persediaan pindah ke rumah baru. Congak-congak, keseluruhan majlis & urusan kahwin boleh mencecah sehingga RM40 000 (ada yang jauh lebih tinggi). Seorang kawan perempuan mencelah, "patutla, ramai lelaki tidak berani nak komit kahwin..." (Ini kena tanya orang lelaki).

Sedihnya, kesan dari belanja kahwin yang semakin meningkat menyebabkan ramai pasangan muda berkahwin dengan membuat pinjaman peribadi. Walaupun, tiada statistik rasmi, saya percaya, anda kenal seorang atau dua kawan-kawan yang pernah membuat pinjaman peribadi (atau anda sendiri) bagi urusan perkahwinan. Mari kita cuba fahami mengapa pasangan (terutama lelaki) perlu meminjam untuk berkahwin...

 • nilai hantaran yang diminta pihak perempuan tinggi antara RM10,000 ke RM30,000
 • kos membuat sekurang-kurangnya satu majlis kahwin tinggi antara RM7500 ke RM12500 (anggaran RM25 per pax)
 • urusan pindah rumah & deposit sewa semakin tinggi antara RM2000 ke RM6000

Katakanlah Mamat & Minat yang baru habis belajar di universiti mahu terus mengikat perkahwinan dan mereka mahu membuat majlis yang sederhana tetapi meriah. Minah yang baru Ijazah Kelas Pertama ingin membantu Mamat dengan hanya meletakkan hantaran bernilai RM5000 dengan membuat hanya satu majlis perkahwinan untuk mereka berdua. Dijangka 500 orang sanak saudara & kawan-kawan akan hadir. Kemudian, urusan pindah rumah dan membeli serba sedikit perabot mungkin sekitar RM2000. Bajet keseluruhan majlis dianggarkan RM19,500 (RM5000 + RM12500 + RM2000).

Saya dapat bayangkan si Mamat akan mula mencongak belanja kahwinnya RM19500. "Kat mana aku nak cari duit sebanyak itu? Aku pun belum kerja lagi...".

Selalunya, 2 perkara yang terlintas di benak si Mamat
 • "Aku boleh kerja dulu dan simpan setiap bulan. Kalau gaji aku RM2000, tiap-tiap bulan, aku simpan separuh. Dalam tempoh 20 bulan atau lagi 2 tahun, boleh la aku kahwin" atau...
 • "hish... aku dah sayang sangat pada si Minah, pinjam bank je la"

Keputusan ini sebenarnya, Mamat tidak perlu fikir seorang diri. Bincang dengan keluarga. Dan, berbincanglah dengan Minah. Kasih sayang dalam perkahwinan adalah kombinasi komunikasi, sakinah, mawardah dan warahmah. Mendapat keberkatan dalam sesebuah perkahwinan adalah jauh lebih penting dari mengadakan kenduri besar-besaran yang berlandaskan hutang.

Satu paradigma harus diubah di dalam masyarakat supaya tidak meletakkan 'piawaian saiz perkahwinan'. Besar kecil sesuatu majlis perkahwinan mestilah berdasarkan kemampuan. Jika bajet kecil, tidak perlu hidangkan nasi beriani, cukuplah sekadar hi-tea. Majlis perkahwinan adalah majlis resepsi untuk sanak saudara & kawan-kawan berkenalan mesra dengan temah hidup anda. Cadangan saya, anda dan pasangan boleh cuba untuk memikirkan kaedah kreatif yang tidak memerlukan banyak modal untuk satu majlis perkahinan.

Pasangan yang ingin berkahwin, sedarlah...
 • Hadis riwayat Ahmad dan al-Hakim, "kebanyakan perempuan yang berkat perkahwinannya ialah mudah (rendah) perbelanjaan (mahar)".
 • hantaran kahwin seharusnya adalah pemberian ikhlas pihak lelaki dan bukannya paksaan oleh pihak perempuan
 • janganlah mendekati hutang di awal perkahwinan
 • muafakat antara pasangan sebelum perkahwinan membawa keberkatan yang berterusan dalam perkahwinan
 • jangan gunakan alasan duit tiada untuk tidak berkahwin dan mengambil keputusan untuk terus membujang.
 • belajar untuk jadi kreatif dalam menangani bajet yang kecil untuk melangsungkan perkahwinan.
Doa saya semoga anda dan pasangan dapat membina hidup bersama dengan tenang dan tanpa perlu pening memikirkan hutang keliling pinggang. Perkahwinan hanya permulaan kepada lebih banyak keputusan-keputusan penting dalam hidup.

MIMI SALLEH

8 comments:

 1. Macam ni la.. Pasangan pengantin sememangnya hendakkan majlis yang ala kadar sahaja.. cukup sederhana.. tapi apabila campur tangan pihak keluarga belah perempuan.. yang menjadikan majlis tu besar.. nak itu.. nak ini.. dengan keadaan perbelanjaan sekarang ni yang semakin meningkat.. memang membebankan pasangan..

  lagi2 kalau lelaki tinggal merantau.. Gaji RM2000 memang tak cukup.. Lagi membebankan kalau kahwin dengan anak sulung..

  tak kan la bakal menantu pakai moto cabuk je walau keje pegawai.. mesti la nak kene beli kereta dulu sebelum kawen untuk yakinkan bakal mertua yang kita mampu untuk menanggung anak die..

  kesimpulannya.. memang membebankan perkahwinan zaman sekarang ni.. kenapa la minda dieorang ni tak nak berubah? majlis besar atau kecil tak penting.. yg penting kebahagiaan anak mereka selepas perkahwinan..

  ReplyDelete
 2. klu camtu, mari menyimpan dari skrg! :D

  ReplyDelete
 3. sokong sampul kecil!

  ReplyDelete
 4. prinsip kita mengenai perkahwinan perlu dikongsi dengan pasangan. Tolerasi yang selalu disebut sebagai penting dalam perkahwinan tidak releven pada semua perkara.

  BTW, :):) janganlah sebab nak kahwin je kita menyimpan. Menyimpan/melabur adalah simbol kasih sayang kita kepada diri sendiri :)

  ReplyDelete
 5. ada gak tanya member2.. paling lekeh pun belanja kena sedia lebih kurang RM20K-RM30K..

  ReplyDelete
 6. salam..mnx share yer =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. tak kan sampai RM20,000?.Sebelah lelaki: Wang hantaran RM6,000. Maskawin, fee kawin RM500.. dulang2 hantaran RM2,000 so total RM8,500. Sebelah perempuan: Belanja Jamuan RM8,000, hantaran RM2,000 jadi RM10,000. Salam Keruk masa jamuan dapat balik RM6,000 jadi belanja sebenar cuma RM4,000.

   Delete

PELAWAT